Mleko mimo swojej wielkiej wartości w życiu każdego człowieka nie zawsze jest postrzegane jako korzystny dla organizmu produkt. Z jednej strony zawarty w nim wapń jest budulcem naszych kości, a z drugiej co czwarty Polak cierpi na alergie spowodowane nietolerancją laktozy. Jak traktować ten temat, skoro nawet lekarze i dietetycy spierają się co do obiektywnego ujęcia tematu mleka? Poniższe zestawienie zalet i wad spożywania mleka ułatwi Wam odnalezienie się w tym pytaniu.
Argumenty za piciem mleka:
- Mleko i produkty od niego pochodne są jednym z głównych składników naszej diety już od setek lat. Jest jednym z najlepszych źródeł wapnia, niezbędnego do budowy kości i zębów.
- Białko zawarte w mleku powoduje rozrost mięśni i budowę muskulatury. Zawiera kompletny zestaw aminokwasów egzogennych, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować.
- Systematycznie spożywane produkty mleczne spożywane zwiększają odporność organizmu oraz chronią przed infekcjami (w szczególności jogurt i kefiry, czyli produkty mlekopochodne).
- W trakcie odchudzania oraz przy chorobach układu krążenia polecane jest mleko 0%, które wbrew powszechnej opinii posiada białko oraz cenne witaminy.
- Regularne picie mleka chroni przed miażdżycą, osteoporozą, nadciśnieniem, utratą masy mięśniowej oraz nowotworem piersi u kobiet. Łagodzi objawy alergii i wspiera redukcję tkanki tłuszczowej.
- Przetwory mleczne wspierają odchudzanie.
- Mleko dostępne w sklepie to także wartościowe mleko. Podczas przetwarzania (UHT, pasteryzacja) traci ok. 20% witamin, ale dzięki temu mamy pewność, że nie posiada bakterii.
- Posiada wiele cennych i korzystnych dla organizmu witamin z grupy A, D, E i B, które działają ochronnie na naszą skórę, mózg, kości, oczy i szkliwo.
- Mleka krowiego nie zastąpi się mlekiem roślinnym (sojowe, ryżowe, kokosowe), gdyż zawiera więcej witamin i wapnia, a białka zwierzęce są o wiele lepiej przyswajane przez ludzki organizm.
- Picie mleka wykazuje czterokrotnie wyższą odporność na złamania kości.
Argumenty przeciw piciu mleka:
- Nie powinno być podawane niemowlakom, gdyż zawiera więcej składników odżywczych niż mleko ludzkie przez co jest ciężej przyswajane i trawione przez malutki organizm,
- W krowim mleku jest trzykrotnie więcej białka niż w ludzkim. Składniki krowiego mleka zapewniają cielęciu silne mięśnie i zdrowe kości. Młode cielę po kilku godzinach od porodu stoi na własnych nogach, kiedy niemowlę potrzebuje na to kilkunastu miesięcy. Natomiast dorosły człowiek potrzebuje jeszcze mniej białka. W dzisiejszych czasach ludzkie mleko jest wypierane przez krowie, przez co dzieci szybciej rozwijają się fizycznie. Są wyższe, więcej ważą, podczas gdy rozwój intelektualny odbywa się dalece wolniej. „Pij mleko, będziesz wielki!” jest świetną metaforą rozrostu mięśni i kości, znacznej masy ciała oraz wysokiego wzrostu.
- Jest bardzo silnym alergenem. Powoduje m.in. trądzik, pokrzywkę, egzemę, problemy ze skórą, wymioty, zgagę, zaparcia, nadmierne pocenie się, zmęczenie i wiele innych dolegliwości. Objawami takich alergii są choroby takie jak astma, częste przeziębienia, nadkwasota, katar, kaszel zapalenie gardła, oskrzeli, ucha, zatok.
- To, które można łatwo dostać w sklepie spożywczym jest najczęściej produktem wysokoprzetworzonym. Jeśli już to lepiej spożywać takie prosto od krowy.
- Dorastający organizm człowieka zaprzestaje wytwarzać laktazy, która jest niezbędnym enzymem trawiącym laktozę zawartą w mleku.
- Wapń zawarty w mleku jest bardzo zdrowy, lecz ludzki organizm nie potrzebuje go aż tak wiele. Nadmiar wapnia wywołuje zaparcia, nudności, brak apetytu, dodatkowo obniża poziom wchłaniania cynku i żelaza raz jest jedną z przyczyn powstawania kamieni nerkowych.
- Systematyczne picie mleka przez dzieci prowadzi do nierównomiernego rozwoju, z którego wynikają liczne zaburzenia, jakimi są artretyzm, miażdżyca, choroby serca, biegunka, alergie.
- Mleko krowie jest głównym winowajcą skazy białkowej prowadzącej do atopowego zapalenia skóry.
- Krowie mleko posiada dwa razy mniej cennych węglowodanów, które odpowiadają za zdolność szerokiego myślenia.
- Pasteryzacja zmienia mleko z pełnowartościowego na pełne toksycznych bakterii zatruwających organizm i wyniszczających układ pokarmowy.
To, czy będziemy spożywać mleko zależy od naszego podejścia oraz organizmu. Warto wykonać test na nietolerancję laktozy (dostępne w internecie), aby później „nie płakać nad rozlanym mlekiem”.
Komentarze (0)