Kulki serowe z boczkiem, rzepą i marchewką

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Kulki serowe z boczkiem, rzepą i marchewką

    Dodane przez: arek

    Butaris / CC-BY-ND 2.0

Składniki

  • 400 g sera białego
  • 20 g wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 1 rzepa
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • garść liści mięty
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Rzepę obrać ze skóry, pokroić w słomkę i razem z marchewką gotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzić i przełożyć na talerz. Ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać do niego obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, natkę zielonej pietruszki oraz liście mięty. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i uformować ręcznie małe kulki. Kulki przełożyć na gotowane warzywa. Boczek wędzony pokroić w kostkę, po czym zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do potrawy.

0 komentarzy

Podobne przepisy