Boliha de queijo (kulki serowe)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2273
Składniki:
- 40 g sera gouda w jednym kawałku
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 jajko
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka soli
- natka zielonej pietruszki
- pieprz
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody, posiekać drobno, zalać bulionem warzywnym i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Wlać do tego olej, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i zagotować. Następnie wsypać mąką, po czym zmniejszyć ogień i mieszać drewnianą łyżką do czasu, aż składniki utworzą gładkie ciasto. Wtedy ściągnąć z ognia i przestudzić (przestudzone składniki powinny zgęstnieć). Ser gołda pokroić w małe kwadraty, po czym obtoczyć go przestudzonym ciastem. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Obtoczone składniki panierować najpierw w jajku, potem w bułce tartej, a następnie włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni. Całość smażyć na złoty kolor, po czym wyciągnąć i osączyć.
Komentarze (0)