Kulki ryżowo-serowe z orzechami i rodzynkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2243
Kulki ryżowo-serowe z orzechami i rodzynkami
fot. renee_mcgurk / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 2 pomarańcze
  • 1 szklanka tłuczonych orzechów nerkowca
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • 0,5 szklanki tartej mozzarelli
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Pomarańcze oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Sparzone rodzynki przesypać do miski i wymieszać z tłuczonymi orzechami nerkowca oraz oba tartymi serami. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przełożyć go do rondla, zalać czterema szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu dodać wymieszane wcześniej składniki w misce i całość dokładnie wymieszać. Uformować ręcznie z tego małe kulki i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Dodać do tego pokrojone w plastry pomarańcze i wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów