Kulki ryżowo-serowe z orzechami i rodzynkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2243
Składniki:
- 2 szklanki kleistego ryżu
- 2 pomarańcze
- 1 szklanka tłuczonych orzechów nerkowca
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki tartego parmezanu
- 0,5 szklanki tartej mozzarelli
- 0,5 szklanki rodzynek
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Pomarańcze oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Sparzone rodzynki przesypać do miski i wymieszać z tłuczonymi orzechami nerkowca oraz oba tartymi serami. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przełożyć go do rondla, zalać czterema szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu dodać wymieszane wcześniej składniki w misce i całość dokładnie wymieszać. Uformować ręcznie z tego małe kulki i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Dodać do tego pokrojone w plastry pomarańcze i wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)