Zuppa di Baccala
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2043
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza
- 50 g przecieru pomidorowego
- 4 ziemniaki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 szklanki wody
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1,5 szklanki białego wina wytrawnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- 1 liść laurowy
- 0,5 kopru włoskiego
- natka zielonej pietruszki
- pęczek zielonego koperku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Filety z dorsza pokroić na drobne kawałki, zalać je czterema szklankami wody i moczyć je przez 2,5 godziny. Warzywa umyć i osączyć z wody. Koper włoski pokroić na małe kawałki. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć do rozgrzanej oliwy w rondlu. Dodać do tego pokrojony koper włoski i razem podsmażyć na średnim ogniu. Następnie pokrojone ziemniaki i marchew. Całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonymi płatkami chili, po czym zalać winem wytrawnym i zagotować. Po zagotowaniu dodać liść laurowy, namoczonego dorsza wraz z wodą, w której się moczył oraz przecier pomidorowy. Doprawić przyprawami do smaku jeśli trzeba, wymieszać i gotować pod przykryciem do miękkości składników. Po ugotowaniu ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Gotową zupę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i koperkiem.
Komentarze (0)