Zefir
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5698
Składniki:
- 500 g cukru;
- 1 łyżka żelatyny;
- 0,5 łyżeczki kwasu cytrynowego;
- 0,5 łyżeczki sody
Opis przygotowania:
1. Żelatynę wymoczyć 2 godz. w 50 ml zimnej wody.
2. Cukier również namoczyć w 100 ml zimnej wody.
3. Postawić cukier na ogień. Gotować 8 minut.
4. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę. Ubijać 10 minut.
5. Dodać kwas cytrynowy. Ubijać kolejne 5 minut.
6. Dodać sode ( można również cukier waniliowy ). Ubijać kolejne 5 minut.
7. Masę nakładać do dekoratora i wyciskać nieduże stożki na blachę.
8. Wstawić blachę na 4-5 godzin do lodówki.
Smacznego!
2. Cukier również namoczyć w 100 ml zimnej wody.
3. Postawić cukier na ogień. Gotować 8 minut.
4. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę. Ubijać 10 minut.
5. Dodać kwas cytrynowy. Ubijać kolejne 5 minut.
6. Dodać sode ( można również cukier waniliowy ). Ubijać kolejne 5 minut.
7. Masę nakładać do dekoratora i wyciskać nieduże stożki na blachę.
8. Wstawić blachę na 4-5 godzin do lodówki.
Smacznego!
Komentarze (1)
Brednie. Zefir ma śmietanę lub mleko