Zefir jabłeczny
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3709
Składniki:
- 10 jabłek
- 0,5 l śmietany kremówki
- 30 dkg cukru
- 2 białka
- 1 łyżeczka cynamonu
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osuszyć, wstawić do piekarnika i upiec do miękkości. Po upieczeniu przecisnąć przez sito, aby powstał mus jabłkowy. Mus przełożyć do odpowiedniego naczynia, a naczynie to włożyć do dużej miski z zimną wodą lub lodem. Do musu dodać dwa białka i ubić na pulchną masę. Dodawać stopniowo cukier, cynamon i nadal ubijać. Ubijana masa musi być przez cały czas zimna. Po ubiciu masy w drugim naczyniu należy ubić śmietanę na sztywną pianę i stopniowo dodawać ją do masy jabłecznej. Wszystko dobrze wymieszać, przełożyć do pucharków deserowych i włożyć na 30 minut do lodówki.
Komentarze (0)