Zabaglione
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1490
Składniki:
- 4 żółtka jaj
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki białego słodkiego wina Marsala
- 2 truskawki
- 2 świeże figi
- 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki wrzącej wody
Opis przygotowania:
Truskawki umyć i osączyć z wody. Figi sparzyć wrzącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru, obrać je ze skóry, pokroić na kawałki przełożyć na talerz. Następnie wlać 1 l wody do rondla i gotować na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie wrzeć, postawić na rondlu miskę i przełożyć na nią żółtka jaj. Żółtka ucierać trzepaczką przez 30 sekund, potem wsypać do nich cukier, wlać ekstrakt waniliowy i wlać wino. Całość utrzeć na jednolitą masę, po czym utarte składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na figę na talerzu. Wszystko posypać tartą skórką pomarańczową i udekorować świeżymi truskawkami.
Komentarze (0)