Zabaglione

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1221
Zabaglione
fot. Wouter Hagens (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 4 żółtka jaj
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki wina białego Marsala
  • 4 truskawki
  • 4 suszone figi
  • 1 szklanka wrzącej wody

Opis przygotowania:

Figi suszone sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru, pokroić na drobne kawałki i przełożyć do miski. Do rondla wlać 1 l wody, zagotować na dużym ogniu i nakryć miską. Żółtka przełożyć do kubka i rozetrzeć z cukrem na puszystą masę. Przełożyć ją do miski ogrzewanej wodą, zmniejszyć ogień i wlać do tego wino. Wszystko mieszać drewnianą łyżką do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć do miski z pokrojonymi figami. Całość udekorować świeżymi truskawkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów