Zabaglione
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1221
Składniki:
- 4 żółtka jaj
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki wina białego Marsala
- 4 truskawki
- 4 suszone figi
- 1 szklanka wrzącej wody
Opis przygotowania:
Figi suszone sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru, pokroić na drobne kawałki i przełożyć do miski. Do rondla wlać 1 l wody, zagotować na dużym ogniu i nakryć miską. Żółtka przełożyć do kubka i rozetrzeć z cukrem na puszystą masę. Przełożyć ją do miski ogrzewanej wodą, zmniejszyć ogień i wlać do tego wino. Wszystko mieszać drewnianą łyżką do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć do miski z pokrojonymi figami. Całość udekorować świeżymi truskawkami.
Komentarze (0)