Tiropita
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 3823
Składniki:
- 500 g sera feta
- 400 g ciasta filo
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 1 gałązka świeżej bazylii do dekoracji
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ser feta przełożyć do miski, wbić do niego jajko, wsypać szczyptę mielonego czarnego pieprzu i dobrze rozgnieść widelcem. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą z oliwek, a potem wysmarować również ciasto filo i przełożyć je do tej blachy do pieczenia. Na wysmarowane ciasto nałożyć rozgnieciony wcześniej ser feta. Całość dobrze docisnąć do siebie i ponownie wysmarować oliwą z oliwek. Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz, dobrze przestudzić i udekorować gałązką świeżej bazylii.
Komentarze (0)