Tiropitakia

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1443
Tiropitakia
fot. topsyntages.gr / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g sera feta
  • 6 arkuszy ciasta filo
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ciasto filo rozłożyć na stolnicy i wyciąć w nim krążki kubkiem. Następnie ser feta przełożyć do miski, wbić do niego jajka, doprawić do smaku szczyptą soli, mielonego czarnego, pieprzu i dobrze rozgnieść widelcem. Po rozgnieceniu łyżką nałożyć na krążki z ciasta. Całość dobrze zlepić ręcznie, po czym wysmarować oliwą z oliwek i przełożyć na rozgrzaną blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i podawać do spożycia na ciepło.

Komentarze (0)