Tiropitakia
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1443
Składniki:
- 300 g sera feta
- 6 arkuszy ciasta filo
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ciasto filo rozłożyć na stolnicy i wyciąć w nim krążki kubkiem. Następnie ser feta przełożyć do miski, wbić do niego jajka, doprawić do smaku szczyptą soli, mielonego czarnego, pieprzu i dobrze rozgnieść widelcem. Po rozgnieceniu łyżką nałożyć na krążki z ciasta. Całość dobrze zlepić ręcznie, po czym wysmarować oliwą z oliwek i przełożyć na rozgrzaną blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i podawać do spożycia na ciepło.
Komentarze (0)