Spanakopita
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5351
Spanakopita to popularne greckie danie w postaci ciasta filo nadziewanego szpinakiem z greckim serem feta. Może występować w postaci dużej zapiekanki, jak i mniejszych kawałków, zazwyczaj o trójkątnym kształcie.
Składniki:
- 400 g mrożonego ciasta filo
- 2 białka jaj do wysmarowania ciasta
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- natka zielonej pietruszki
- Na farsz:
- 400 g mrożonego szpinaku
- 100 g sera feta
- 4 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka pokrojonej drobno natki zielonej pietruszki
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- pieprz czarny mielony
- sól
Opis przygotowania:
Ciasto filo rozmrozić, przełożyć je na na stolnicę i wysmarować z jednej strony ciepłą wodą.
Przygotować farsz: szpinak rozmrozić, odcisnąć ręcznie nadmiar wody z niego, przełożyć go do miski, dodać pokruszony drobno ser feta, obrany ze skóry oraz przepuszczony przez praskę czosnek i wbić do tego jajka. Wsypać do tego natkę zielonej pietruszki, mieloną gałkę muszkatołową, szczyptę soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu całość nałożyć łyżką na rozłożone ciasto filo. Wszystko nakryć pozostałym ciastem, po czym dobrze docisnąć do siebie i uformować z tego trójkąty, które następnie należy dokładnie zlepić.
Następnie ciasto z farszem przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, zmoczyć je letnią wodą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Piec na rumiany kolor, a po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Gotowe udekorować natką zielonej pietruszki i lekko przestudzić.
Przygotować farsz: szpinak rozmrozić, odcisnąć ręcznie nadmiar wody z niego, przełożyć go do miski, dodać pokruszony drobno ser feta, obrany ze skóry oraz przepuszczony przez praskę czosnek i wbić do tego jajka. Wsypać do tego natkę zielonej pietruszki, mieloną gałkę muszkatołową, szczyptę soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu całość nałożyć łyżką na rozłożone ciasto filo. Wszystko nakryć pozostałym ciastem, po czym dobrze docisnąć do siebie i uformować z tego trójkąty, które następnie należy dokładnie zlepić.
Następnie ciasto z farszem przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, zmoczyć je letnią wodą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Piec na rumiany kolor, a po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Gotowe udekorować natką zielonej pietruszki i lekko przestudzić.
Komentarze (0)