Spanakopita

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 5351
Spanakopita
fot. bhofack2 / elements.envato.com
Spanakopita to popularne greckie danie w postaci ciasta filo nadziewanego szpinakiem z greckim serem feta. Może występować w postaci dużej zapiekanki, jak i mniejszych kawałków, zazwyczaj o trójkątnym kształcie.

Składniki:

  • 400 g mrożonego ciasta filo
  • 2 białka jaj do wysmarowania ciasta
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • Na farsz:
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 100 g sera feta
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka pokrojonej drobno natki zielonej pietruszki
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • pieprz czarny mielony
  • sól

Opis przygotowania:

Ciasto filo rozmrozić, przełożyć je na na stolnicę i wysmarować z jednej strony ciepłą wodą.

Przygotować farsz: szpinak rozmrozić, odcisnąć ręcznie nadmiar wody z niego, przełożyć go do miski, dodać pokruszony drobno ser feta, obrany ze skóry oraz przepuszczony przez praskę czosnek i wbić do tego jajka. Wsypać do tego natkę zielonej pietruszki, mieloną gałkę muszkatołową, szczyptę soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu całość nałożyć łyżką na rozłożone ciasto filo. Wszystko nakryć pozostałym ciastem, po czym dobrze docisnąć do siebie i uformować z tego trójkąty, które następnie należy dokładnie zlepić.

Następnie ciasto z farszem przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, zmoczyć je letnią wodą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Piec na rumiany kolor, a po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Gotowe udekorować natką zielonej pietruszki i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów