Sod Naem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1261
Składniki:
- 300 g łopatki wieprzowej bez kości
- 20 g mielonych orzeszków ziemnych
- 2 dymki
- 2 liście salaty
- 2 łyżki osku z limonki
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 szklanka kleistego ryżu kleistego
- 1 łyżka świeżo tartego imbiru
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz sałatę umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone na drobne kawałki mięso, oprószyć je pieprzem, solą, mieloną papryką chili i lekko zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa wlać sos sojowy, sok z limonki, dodać mielony imbir, orzeszki ziemne, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu. Całość dokładnie wymieszać, po czym nałożyć z obu stron na liście sałaty i dokładnie ugnieść łopatką. Ugniecione składniki nabić na patyczki szaszłykowe i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)