Sod Naem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1261
Sod Naem
fot. clayirving / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 20 g mielonych orzeszków ziemnych
  • 2 dymki
  • 2 liście salaty
  • 2 łyżki osku z limonki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka kleistego ryżu kleistego
  • 1 łyżka świeżo tartego imbiru
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso oraz sałatę umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone na drobne kawałki mięso, oprószyć je pieprzem, solą, mieloną papryką chili i lekko zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa wlać sos sojowy, sok z limonki, dodać mielony imbir, orzeszki ziemne, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu. Całość dokładnie wymieszać, po czym nałożyć z obu stron na liście sałaty i dokładnie ugnieść łopatką. Ugniecione składniki nabić na patyczki szaszłykowe i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów