Naem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1337
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 20 g tłuczonych orzeszków ziemnych
- 4 ziemniaki
- 4 cm świeżego imbiru
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 sałata strzępiasta
- ćwiartka białej kapusty
- pęczek szczypiorku
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą woda, zalać go dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Warzywa umyć i osączyć z wody, Sałatę strzępiastą oraz białą kapustę przełożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i smażyć je na rumiany kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażone osączyć z tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i dodać do składników na talerzu. Imbir obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu wraz z mięsem mielonym oraz obraną i pokrojoną w kostkę cebulą. Następnie składniki z ryżem zalać sosem sojowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i uformować z tego ręcznie małe kulki. Wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć do chwili zarumienienia się mięsa. Gotowe osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)