Naem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1251
Naem
fot. jetalone / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 20 g tłuczonych orzeszków ziemnych
  • 4 ziemniaki
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 sałata strzępiasta
  • ćwiartka białej kapusty
  • pęczek szczypiorku
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą woda, zalać go dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Warzywa umyć i osączyć z wody, Sałatę strzępiastą oraz białą kapustę przełożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i smażyć je na rumiany kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażone osączyć z tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i dodać do składników na talerzu. Imbir obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu wraz z mięsem mielonym oraz obraną i pokrojoną w kostkę cebulą. Następnie składniki z ryżem zalać sosem sojowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i uformować z tego ręcznie małe kulki. Wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć do chwili zarumienienia się mięsa. Gotowe osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów