Skubaniec

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2709

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 5 jaj (osobno żółtko i białko)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 margaryna
  • 3 łyżki smalcu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao

Opis przygotowania:

Margarynę, smalec i 3 łyżki cukru utrzeć, następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ucierać. Dodać po 1 szklance mąki i stopniowo proszek do pieczenia. Trochę mąki należy pozostawić i ucierać ją razem z powstałą masą.

Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao. Ciasta wstawić na ok. 10 min. do lodówki. W tym czasie ucierać pianę z białek razem z cukrem (3/4 szklanki cukru + cukier waniliowy).

Po wyciągnięciu z lodówki najpierw na tarce utrzeć ciasto jasne, potem ciemne i ponownie jasne i nałożyć na to pianę. Piec przez ok. 30 minut.

Autor: lelandgaunt

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów