Skubaniec
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2987
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki
- 5 jaj (osobno żółtko i białko)
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 margaryna
- 3 łyżki smalcu
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao
Opis przygotowania:
Margarynę, smalec i 3 łyżki cukru utrzeć, następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ucierać. Dodać po 1 szklance mąki i stopniowo proszek do pieczenia. Trochę mąki należy pozostawić i ucierać ją razem z powstałą masą.
Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao. Ciasta wstawić na ok. 10 min. do lodówki. W tym czasie ucierać pianę z białek razem z cukrem (3/4 szklanki cukru + cukier waniliowy).
Po wyciągnięciu z lodówki najpierw na tarce utrzeć ciasto jasne, potem ciemne i ponownie jasne i nałożyć na to pianę. Piec przez ok. 30 minut.
Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao. Ciasta wstawić na ok. 10 min. do lodówki. W tym czasie ucierać pianę z białek razem z cukrem (3/4 szklanki cukru + cukier waniliowy).
Po wyciągnięciu z lodówki najpierw na tarce utrzeć ciasto jasne, potem ciemne i ponownie jasne i nałożyć na to pianę. Piec przez ok. 30 minut.
Komentarze (0)