Siu mai (chińskie pierogi)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 7218
Siu mai (chińskie pierogi)
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 8 mrożonych krewetek
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka zielonego groszku w zalewie
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Paprykę umyć, osączyć z wody, usunąć nasiona, pokroić w drobną i przełożyć do miski. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, pokroić drobno i dodać do papryki. Obrać ze skóry imbir, zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej i połączyć ze składnikami w misce. Dodać do tego mięso mielone, obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, mąkę ziemniaczaną i oliwę z oliwek. Doprawić pieprzem oraz solą i całość wyrobić ręcznie na kleistą masę. Groszek zielony osączyć z zalewy.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej szczyptę soli, wlać wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki o średnicy 10 cm, po czym łyżeczką nałożyć masę mięsną i zlepić. Górę udekorować zielonym groszkiem. Całość przełożyć do garnka z sitem i gotować nad parą przez 15 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów