Siu mai (chińskie pierogi)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 7746
Składniki:
- 400 g mielonej wieprzowiny
- 8 mrożonych krewetek
- 2 cebule
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka zielonego groszku w zalewie
- pieprz
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki letniej wody
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Paprykę umyć, osączyć z wody, usunąć nasiona, pokroić w drobną i przełożyć do miski. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, pokroić drobno i dodać do papryki. Obrać ze skóry imbir, zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej i połączyć ze składnikami w misce. Dodać do tego mięso mielone, obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, mąkę ziemniaczaną i oliwę z oliwek. Doprawić pieprzem oraz solą i całość wyrobić ręcznie na kleistą masę. Groszek zielony osączyć z zalewy.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej szczyptę soli, wlać wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki o średnicy 10 cm, po czym łyżeczką nałożyć masę mięsną i zlepić. Górę udekorować zielonym groszkiem. Całość przełożyć do garnka z sitem i gotować nad parą przez 15 minut.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej szczyptę soli, wlać wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki o średnicy 10 cm, po czym łyżeczką nałożyć masę mięsną i zlepić. Górę udekorować zielonym groszkiem. Całość przełożyć do garnka z sitem i gotować nad parą przez 15 minut.
Komentarze (0)