Yuvarlak

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1303
Yuvarlak
fot. Dimitris Siskopoulos (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 l wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso mielone przełożyć do miski. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, następnie 1 szklankę ryżu przesypać do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu połączyć go z mięsem mielonym w misce. Następnie wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować okrągłe pulpety i obtoczyć je mąką. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli wsypać pozostałą 1 szklankę ryżu i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Następnie wlać do tego 2 l lekko osolonej wody i gotować do miękkości ryżu. Kiedy ryż zmięknie, wrzucić do tego przygotowane wcześniej pulpety i wszystko gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po ugotowaniu ściągnąć z ognia i przelać na talerz.

Komentarze (0)