Shawarma
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 531
Składniki:
- 200 g sera camembert
- 4 łyżki oleju
- 2 placki tortilli
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 0,5 główki kapusty pekińskiej
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Pomidory pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w cienkie plastry. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki i przełożyć je do miski. Wsypać do nich przyprawę do gyrosa, doprawić szczyptą soli oraz pieprzu i wymieszać. Placki tortilli przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je przez 40 sekund z obu stron i ściągnąć je z patelni. Rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do tego przyprawione wcześniej mięso. Smażyć je na rumiany kolor, po czym dodać do niego pokrojony na kawałki ser camembert. Całość wymieszać i smażyć do chwili, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy ściągnąć go z ognia i nałożyć na placki tortilli na stolnicy. Dodać do tego pokrojone wszystkie warzywa i całość dobrze zawinąć.
Komentarze (0)