Przygotować syrop: wodę przelać do rondla, wsypać do niej cukier i razem gotować na średnim ogniu przez 15 minut. Po tym czasie wlać do tego sok cytrynowy i wrzucić całe orzechy laskowe. Następnie składniki ściągnąć z ognia, dobrze wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z kaszą manną, cukrem i proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić do tego jajko i wyrobić gładkie ciasto. Z wyrobionego ciasto urwać równe kawałki i uformować z nich małe bułeczki.
Bułeczki przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia i na to nałożyć namoczone wcześniej orzechy laskowe z syropu. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu bułeczki w piekarniku zalać syropem i pozostawić do ostygnięcia.
Komentarze (0)