Şekerpare
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1487
Składniki:
- 200 g łuskanych orzechów laskowych
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy do pieczenia
- Ciasto:
- 3 łyżki kaszy manny
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 kostki margaryny Kasia
- 0,5 szklanki cukru pudru
- Syrop:
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 szklanka cukru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz kaszą manną. Do wymieszanych składników dodać margarynę, wbić jajka, wlać ekstrakt waniliowy i wyrobić ciasto. Następnie z wyrobionego ciasta uformować małe, podłużne bułeczki i w ich środek wcisnąć całe orzechy laskowe. Całość przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor. W czasie pieczenia bułek przygotować syrop: wodę przelać do rondla, wsypać do niej cukier, wlać sok cytrynowy i całość zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu składniki ściągnąć z ognia. Kiedy bułki są już upieczone, należy wyłączyć piekarnik, a bułki posmarować przygotowanym wcześniej syropem, póki są jeszcze gorące. Wszystko pozostawić w nagrzanym piekarniku jeszcze przez 10 minut, po czym podawać do spożycia.
Komentarze (0)