Kadhi Chawal

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 842
Kadhi Chawal
fot. Barthateslisa (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu basmati
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól
  • Na sos:
  • 3 szklanki jogurtu
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 0,5 łyżeczki asafetydy (przyprawa indyjska)
  • Na ciasto:
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka letniej wody
  • 1,5 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry

Opis przygotowania:

Papryczki chili umyć i odsączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zasypać kminkiem, zalać 5 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i przełożyć na talerz.

Przygotować sos: rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, wsypać do tego kminek, asafetydę i pokrojoną drobno czerwoną papryczkę chili. Składniki te dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Następnie do miski wsypać mąkę z ciecierzycy, kurkumę, mieloną słodką, czerwoną paprykę, garam masala i dobrze wymieszać. Do składników w misce wlać jogurt, wodę i ponownie wymieszać. Po wymieszaniu przelać je do smażonych składników na patelni. Całość doprawić do smaku solą, jeśli trzeba, ponownie wymieszać i gotować na zmniejszonym ogniu do chwili, aż sos zgęstnieje. Wtedy ściągnąć go z ognia.

Przygotować ciasto: mąkę z ciecierzycy zmieszać z mielonymi nasionami kolendry, solą i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu wlać do tego olej, letnią wodę i wyrobić ciasto. Łyżeczką przełożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową, przełożyć na talerz z ryżem i wszystko zalać przygotowanym wcześniej sosem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów