Kadhi Chawal
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 842
Składniki:
- 2 szklanki ryżu basmati
- 1 łyżeczka kminku
- sól
- Na sos:
- 3 szklanki jogurtu
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki kminku
- 2 czerwone papryczki chili
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka garam masala
- 0,5 łyżeczki asafetydy (przyprawa indyjska)
- Na ciasto:
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka letniej wody
- 1,5 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
Opis przygotowania:
Papryczki chili umyć i odsączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zasypać kminkiem, zalać 5 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i przełożyć na talerz.
Przygotować sos: rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, wsypać do tego kminek, asafetydę i pokrojoną drobno czerwoną papryczkę chili. Składniki te dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Następnie do miski wsypać mąkę z ciecierzycy, kurkumę, mieloną słodką, czerwoną paprykę, garam masala i dobrze wymieszać. Do składników w misce wlać jogurt, wodę i ponownie wymieszać. Po wymieszaniu przelać je do smażonych składników na patelni. Całość doprawić do smaku solą, jeśli trzeba, ponownie wymieszać i gotować na zmniejszonym ogniu do chwili, aż sos zgęstnieje. Wtedy ściągnąć go z ognia.
Przygotować ciasto: mąkę z ciecierzycy zmieszać z mielonymi nasionami kolendry, solą i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu wlać do tego olej, letnią wodę i wyrobić ciasto. Łyżeczką przełożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową, przełożyć na talerz z ryżem i wszystko zalać przygotowanym wcześniej sosem.
Przygotować sos: rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, wsypać do tego kminek, asafetydę i pokrojoną drobno czerwoną papryczkę chili. Składniki te dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Następnie do miski wsypać mąkę z ciecierzycy, kurkumę, mieloną słodką, czerwoną paprykę, garam masala i dobrze wymieszać. Do składników w misce wlać jogurt, wodę i ponownie wymieszać. Po wymieszaniu przelać je do smażonych składników na patelni. Całość doprawić do smaku solą, jeśli trzeba, ponownie wymieszać i gotować na zmniejszonym ogniu do chwili, aż sos zgęstnieje. Wtedy ściągnąć go z ognia.
Przygotować ciasto: mąkę z ciecierzycy zmieszać z mielonymi nasionami kolendry, solą i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu wlać do tego olej, letnią wodę i wyrobić ciasto. Łyżeczką przełożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową, przełożyć na talerz z ryżem i wszystko zalać przygotowanym wcześniej sosem.
Komentarze (0)