Puran poli

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 578
Puran poli
fot. Amarnujju (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 1 łyżka rozpuszczonego masła klarowanego do smażenia
  • Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki rozpuszczonego, klarowanego masła
  • 1 łyżka wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na dodatek:
  • 100 ciecierzycy w zalewie
  • 60 g grubego cukru
  • 60 g cukru brązowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Po wymieszaniu wlać do tego rozpuszczone masło klarowane, 1 łyżkę wody i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć je talerzykiem i odstawić na 25 minut w temperaturze pokojowej. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu masę z ciecierzycy przełożyć na rozgrzaną patelnię na bez tłuszczu, postawić ją na małym ogniu i wsypać do niej biały gruby cukier oraz brązowy cukier. Składniki te mieszać drewnianą łyżką do chwili, aż oba cukry się rozpuszczą. Wtedy ściągnąć z ognia, wsypać do tego mielony kardamon i połączyć z przygotowanym wcześniej ciastem. Całość dobrze wyrobić ręcznie, po czym rozwałkować na grubość 0,5 mm i przełożyć na wysmarowaną masłem klarowanym patelnię. Wszystko smażyć z obu stron na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów