Puran poli
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 680
Składniki:
- 1 łyżka rozpuszczonego masła klarowanego do smażenia
- Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki rozpuszczonego, klarowanego masła
- 1 łyżka wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Na dodatek:
- 100 ciecierzycy w zalewie
- 60 g grubego cukru
- 60 g cukru brązowego
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Po wymieszaniu wlać do tego rozpuszczone masło klarowane, 1 łyżkę wody i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć je talerzykiem i odstawić na 25 minut w temperaturze pokojowej. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu masę z ciecierzycy przełożyć na rozgrzaną patelnię na bez tłuszczu, postawić ją na małym ogniu i wsypać do niej biały gruby cukier oraz brązowy cukier. Składniki te mieszać drewnianą łyżką do chwili, aż oba cukry się rozpuszczą. Wtedy ściągnąć z ognia, wsypać do tego mielony kardamon i połączyć z przygotowanym wcześniej ciastem. Całość dobrze wyrobić ręcznie, po czym rozwałkować na grubość 0,5 mm i przełożyć na wysmarowaną masłem klarowanym patelnię. Wszystko smażyć z obu stron na rumiany kolor.
Komentarze (0)