Picadillo z ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1828
Picadillo z ryżem
fot. dharmalily / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 4 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 banany
  • 3 mielone goździki
  • 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
  • 2 łyżki ananasa z puszki (kostka)
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka kaparów w zalewie
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz banany umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Ananasy, kapary oraz oliwki osączyć z zalewy. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Banany obrać ze skóry, usunąć końcówki, a miąższ pokroić drobno, wymieszać z odparowanym ryżem i wyłożyć na talerz. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i smażyć na rozgrzanej oliwie na patelni. Do smażonych składników dodać pokrojoną paprykę, wymieszać i smażyć przez minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego mielone mięso, po czym składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mielonymi goździkami, cynamonem, majerankiem i tymiankiem. Całość dokładnie wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego koncentrat pomidorowy, rodzynki, oliwki, kapary, ananasa oraz ugotowane wcześniej ziemniaki. Wszystko doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Kiedy zmiękną, ściągnąć je z ognia i dodać do ryżu z bananami na talerzu. Gotową potrawą posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów