Picadillo
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1269
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 4 łyżki oleju
- 4 suszone pomidory w zalewie
- 2 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka rodzynek
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 banan
- 1 bagietka
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- sol
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa oraz banana umyć i osączyć z wody. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać je drobno. Pomidory suszone osączyć z zalewy i posiekać je drobno. Papryczkę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić je, obrać ze skory i przetrzeć przez drobne sitko do miski. Banana obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do startych ziemniaków. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone i smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego starte wcześniej, gotowane ziemniaki, pokrojone rodzynki, banana, papryczkę oraz suszone pomidory. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem, cynamonem, goździkami i dobrze wymieszać. Składniki na patelni smażyć pod przykryciem przez 4 minuty. Następnie ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę podawać z bagietką.
Komentarze (0)