Panforte

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1462
Panforte
fot. Lucarelli (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 3 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
  • 1 łyżka masła do wysmarowania papieru do pieczenia
  • Ciasto:
  • 150 g łuskanych migdałów
  • 150 g cukru
  • 150 ml płynnego miodu wielokwiatowego
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego, białego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Papier do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć nim blachę do pieczenia. Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z kakao, mielonym cynamonem, pieprzem i tartą gałką muszkatołową. Następnie miód przelać do rondla, wsypać do niego cukier, dodać masło i razem rozpuścić na jednolitą masę na małym ogniu. Rozpuszczone składniki zagotować, po czym wsypać wymieszane składniki z miski, łuskane migdały oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć na wysmarowany masłem papier do pieczenia. Wszystko wyrównać łopatką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 150°C stopni i piec przez 40 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i posypać obficie cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów