Panforte
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1626
Składniki:
- 3 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
- 1 łyżka masła do wysmarowania papieru do pieczenia
- Ciasto:
- 150 g łuskanych migdałów
- 150 g cukru
- 150 ml płynnego miodu wielokwiatowego
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 80 g mąki pszennej
- 40 g masła
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego, białego pieprzu
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Papier do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć nim blachę do pieczenia. Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z kakao, mielonym cynamonem, pieprzem i tartą gałką muszkatołową. Następnie miód przelać do rondla, wsypać do niego cukier, dodać masło i razem rozpuścić na jednolitą masę na małym ogniu. Rozpuszczone składniki zagotować, po czym wsypać wymieszane składniki z miski, łuskane migdały oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć na wysmarowany masłem papier do pieczenia. Wszystko wyrównać łopatką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 150°C stopni i piec przez 40 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i posypać obficie cukrem pudrem.
Komentarze (0)