Pan de jamón
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2178
Składniki:
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- Nadzienie:
- 25 g szynki wędzonej
- 20 g wędzonego boczku
- 20 zielonych oliwek w zalewie
- 20 g rodzynek
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki kaparów w zalewie
- 1 szklanka wrzącej wody
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić, przełożyć na stolnicę i wysmarować z jednej strony letnią wodą.
Przygotować nadzienie: rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Szynkę wędzoną położyć na wysmarowanym wodą cieście. Następnie posypać ją mielonymi migdałami i osączonymi z zalewy kaparami. Boczek wędzony zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i nałożyć go na składniki. Całość posypać sparzonymi wcześniej rodzynkami, osączonymi z zalewy oliwkami i dokładnie zlepić ręcznie.
Wszystko przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wysmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec na rumiany kolor.
Przygotować nadzienie: rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Szynkę wędzoną położyć na wysmarowanym wodą cieście. Następnie posypać ją mielonymi migdałami i osączonymi z zalewy kaparami. Boczek wędzony zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i nałożyć go na składniki. Całość posypać sparzonymi wcześniej rodzynkami, osączonymi z zalewy oliwkami i dokładnie zlepić ręcznie.
Wszystko przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wysmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec na rumiany kolor.
Komentarze (1)
Fajny przepis, ale niepochodni on z Wenezueli. Pan de jamon robi się z ciasta drożdżowego i nie dodaje się kaparów. Niemniej jednak ten przepis jest też fajny.