Pabellon Criollo

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 93
Pabellon Criollo
fot. motghnit (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g polędwicy wołowej
  • 600 g czarnej fasoli w zalewie
  • 250 g kleistego ryżu
  • 4 banany
  • 4 łyżki oleju
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 zielona papryka chili
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Polędwicę wołową pokroić na małe kawałki, włożyć ją do rondla, zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości. Po ugotowaniu polędwicę odcedzić z bulionu i rozdrobnić ją. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu odparować i przełożyć na talerz. Fasolę odsączyć z zalewy. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Pomidory pokroić w drobną kostkę.

Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do niego obraną ze skóry i pokrojoną drobno 1 cebulę. Smażyć ją aż się zeszkli, po czym dodać do tego odsączoną wcześniej z zalewy czerwoną fasolę. Oba składniki wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z patelni i dodać do ryżu na talerzu.

Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do niego pokrojoną paprykę chili, pomidory i drugą cebulę. Składniki wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego ugotowaną wcześniej polędwicę wołową. Mięso z warzywami na patelni doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Następnie ściągnąć z patelni i dodać do składników na talerzu.

Banany obrać ze skóry, usunąć z nich końcówki, sam miąższ przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do chwili, aż się lekko się lekko przyrumieni. Wtedy banany ściągnąć z patelni i dodać do potrawy. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów