Pabellón Criollo
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2277
Pabellón Criollo to tradycyjne danie kuchni wenezuelskiej. Przygotowuje się ją z chudego mięsa wołowego, ryżu, fasoli oraz smażonych bananów.
Składniki:
- 400 g polędwicy wołowej
- 400 g czarnej fasoli w zalewie
- 4 łyżki oleju
- 2 banany
- 2 marchewki
- 1 l bulionu wołowego
- 1 szklanka ryżu
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wyłożyć na talerz. Banany oraz marchew umyć i odsączyć z wody. Banany obrać ze skóry, usunąć z nich końcówki, po czym pokroić w cienkie plastry i lekko go zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Po zrumienieniu ściągnąć z patelni i dodać do ryżu na talerzu. Marchew obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do kolejnego rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić. Fasolę czarną odcedzić z zalewy. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Po zeszkleniu cebulę wymieszać z ugotowaną wcześniej marchewką. Połowę zeszklonej cebuli z marchewką wymieszać z odcedzoną z zalewy czarną fasolą, a drugą połowę pozostawić do ugotowanego mięsa. Polędwicę wołową pokroić w cienkie plastry, przełożyć ją do rondla, po czym zalać bulionem wołowym i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu bulion odcedzić, a mięso wymieszać z drugą połową zeszklonej cebuli z marchewką i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)