Pabellón Criollo

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 74
Pabellón Criollo
fot. Wilfredor (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0
Pabellón Criollo to tradycyjne danie kuchni wenezuelskiej. Przygotowuje się ją z chudego mięsa wołowego, ryżu, fasoli oraz smażonych bananów.

Składniki:

  • 400 g polędwicy wołowej
  • 400 g czarnej fasoli w zalewie
  • 4 łyżki oleju
  • 2 banany
  • 2 marchewki
  • 1 l bulionu wołowego
  • 1 szklanka ryżu
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wyłożyć na talerz. Banany oraz marchew umyć i odsączyć z wody. Banany obrać ze skóry, usunąć z nich końcówki, po czym pokroić w cienkie plastry i lekko go zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Po zrumienieniu ściągnąć z patelni i dodać do ryżu na talerzu. Marchew obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do kolejnego rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić. Fasolę czarną odcedzić z zalewy. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Po zeszkleniu cebulę wymieszać z ugotowaną wcześniej marchewką. Połowę zeszklonej cebuli z marchewką wymieszać z odcedzoną z zalewy czarną fasolą, a drugą połowę pozostawić do ugotowanego mięsa. Polędwicę wołową pokroić w cienkie plastry, przełożyć ją do rondla, po czym zalać bulionem wołowym i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu bulion odcedzić, a mięso wymieszać z drugą połową zeszklonej cebuli z marchewką i wyłożyć na talerz.

0 komenatrzy