Øllebrød
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1297
Składniki:
- 330 g chleba żytniego
- 250 g śmietany kremówki
- 2,5 butelki ciemnego piwa Vestfyen (lub inne ciemne)
- 2 łyżki miodu lipowego
- 2 łyżki tartej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka cukru pudru
- 0,5 szklanki soku pomarańczowego
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Chleb żytni połamać na małe kawałki i przełożyć je do rondla. Wlać do tego ciemne piwo i moczyć przez 2 godziny. Następnie do namoczonych składników dodać rodzynki, miód, wyspać mielony cynamon, szczyptę soli i 1 łyżkę tartej skórki pomarańczowej. Wlać do tego sok pomarańczowy i dobrze wymieszać. Całość w rondlu postawić na małym ogniu, mieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką i gotować do chwili, aż składniki dobrze zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć do miski. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę z cukrem pudrem, a ubitą dodać do potrawy. Wszystko posypać 1 łyżką tartej skórki pomarańczowej.
Komentarze (0)