Øllebrød

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2011
Øllebrød
fot. RhinoMind / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 200 g śmietany kremówki
  • 5 kromek chleba żytniego
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka tartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 0,5 szklanki ciemnego piwa Porter

Opis przygotowania:

Kromki chleba pozbawić skórek, pokroić na małe kawałki i przełożyć je do rondla. Następnie zalać je piwem oraz wodą i pozostawić do nasiąknięcia. Nasiąknięte składniki postawić na średnim ogniu, zasypać cukrem brązowym, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę wymieszać z cukrem pudrem i dodać do całości. Wszystko posypać tartą skórką pomarańczową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów