Øllebrød
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2011
Składniki:
- 200 g śmietany kremówki
- 5 kromek chleba żytniego
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka tartej skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 0,5 szklanki ciemnego piwa Porter
Opis przygotowania:
Kromki chleba pozbawić skórek, pokroić na małe kawałki i przełożyć je do rondla. Następnie zalać je piwem oraz wodą i pozostawić do nasiąknięcia. Nasiąknięte składniki postawić na średnim ogniu, zasypać cukrem brązowym, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę wymieszać z cukrem pudrem i dodać do całości. Wszystko posypać tartą skórką pomarańczową.
Komentarze (0)