Oliebollen
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1651
Składniki:
- 2 łyżki cukru pudru
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 120 ml letniego mleka 3%
- 15 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- Wypełnienie:
- 50 g rodzynek
- 2 jabłka Gloster
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić do miski w drobną kostkę. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i dodać do pokrojonych jabłek.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do kolejnej miski, wymieszać ze szczyptą soli, wlać do tego roztarte drożdże, wbić jajko, wsypać tartą skórkę cytrynową i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać pokrojone wcześniej jabłka i sparzone rodzynki. Całość ponownie wymieszać i uformować z tego ręcznie małe kulki.
Uformowane kulki wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu składniki ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, przełożyć do miski i obficie posypać cukrem pudrem.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do kolejnej miski, wymieszać ze szczyptą soli, wlać do tego roztarte drożdże, wbić jajko, wsypać tartą skórkę cytrynową i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać pokrojone wcześniej jabłka i sparzone rodzynki. Całość ponownie wymieszać i uformować z tego ręcznie małe kulki.
Uformowane kulki wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu składniki ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, przełożyć do miski i obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)