Ohagi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1152
Składniki:
- 250 g czerwonej fasoli adzuki
- 250 g mąki ryżowej
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka białego sezamu
- 1 łyżka octu ryżowego
Opis przygotowania:
Sezam lekko zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po czym ściągnąć go z patelni. Fasolę adzuki zalać 4 szklankami i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła. Do ugotowanej fasoli wsypać brązowy cukier, wlać do tego sos sojowy ciemny i ocet ryżowy. Całość wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Następnie ściągnąć go z ognia, odcedzić i dopóki fasola jest jeszcze gorąca, wsypać do tego mąkę ryżową i zrumieniony wcześniej sezam. Wszystko wymieszać, ubić lekko tłuczkiem i uformować z tego kulki ręcznie.
Komentarze (0)