Ohagi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1152
Ohagi
fot. motghnit (elements.envato.com)

Składniki:

  • 250 g czerwonej fasoli adzuki
  • 250 g mąki ryżowej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 łyżka octu ryżowego

Opis przygotowania:

Sezam lekko zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po czym ściągnąć go z patelni. Fasolę adzuki zalać 4 szklankami i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła. Do ugotowanej fasoli wsypać brązowy cukier, wlać do tego sos sojowy ciemny i ocet ryżowy. Całość wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Następnie ściągnąć go z ognia, odcedzić i dopóki fasola jest jeszcze gorąca, wsypać do tego mąkę ryżową i zrumieniony wcześniej sezam. Wszystko wymieszać, ubić lekko tłuczkiem i uformować z tego kulki ręcznie.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów