Nalewka z jarzębiny

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 9420

Składniki:

  • 1 kg jarzębiny lekko zmrożonej
  • 0,5 l spirytusu
  • 3 szklanki przegotowanej wody
  • 0,5 kg cukru
  • sok z jednej cytryny
  • posiekana skorka z pomarańcza

Opis przygotowania:

Owoce jarzębiny zebrane po pierwszym mrozie sparzyć wrzątkiem, następnie wysypać na sitko osuszyć. Jarzębinę wsypać do słoja, zasypać cukrem i zalać spirytusem rozcieńczonym z wodą. Dodać skórkę z pomarańczy i zakryć słój. Nalewkę odstawić na jeden miesiąc i trzymać w temperaturze pokojowej. Po tym czasie nalewkę zlać do butelki, cedząc przez sitko. Do spożycia podawać lekko schłodzoną.

Komentarze (2)

Po przymrozkach można zbierć liście pod jarzebiną, bo owoce są zjedzone przez ptaki lub opadły, Jarzebinę zbieramy w drugiej połowie wrzesnia i mrozimy w zamrażalniku.
pozdr Z

robiłem tylko według tego przepisu i uważam,że jest świetna,moi goście też tak uznali.

Podobne przepisy

Więcej przepisów