Nalewka z czarnych porzeczek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 7105
Składniki:
- 50 dag czarnych porzeczek
- 1/2 litra spirytusu
- 1/4 litra czystej wódki
- 20 dag cukru
- 20 dag miodu
Opis przygotowania:
Porzeczki opłukujemy, suszymy i wrzucamy do butli. Zalewamy wódką i spirytusem, zakorkowujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 4-6 tygodni. Co kilka dni należy wstrząsać butlą. Nastaw zlewamy do butelki przez lejek z watą lub gazą, zakorkowujemy. Do pozostałych owoców dodajemy cukier i miód, mieszamy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż cukier się rozpuści. Powstały syrop zlewamy do otrzymanego poprzednio nastawu. Słodkość nalewki regulujemy poprzez ilość dolanego syropu (im więcej, tym słodsza) oraz ilość dolanej wódki (im więcej, tym bardziej gorzka).
Komentarze (1)
zapomnieli dodać 5 ml /łyżeczka/nalewki spirytusowej na młodziutkich liściach czarnej porzeczki