Matbucha
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2233
Składniki:
- 5 pomidorów
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 3 krople przyprawy Maggi
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 2 łyżki pomidorów z puszki
- 2 żółte papryki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej czerwonej papryki
- 0,5 łyżeczki przyprawy cajun
- 0,5 łyżeczki mielonego czerwonego pieprzu
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie wszystkie papryki pozbawić nasion, pokroić na kawałki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Paprykę piec do chwili, aż zacznie się rumienić, wtedy wyciągnąć ją z piekarnika. Pomidory pokroić na małe kawałki. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Potem czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej pomidory oraz pieczoną paprykę. Składniki wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego pomidory z puszki. Całość oprószyć suszoną bazylią, oregano, natką zielonej pietruszki, cajunem i czerwonym pieprzem. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, Maggi, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Kiedy zmiękną, ściągnąć z ognia i podawać do dań rybnych oraz mięsnych.
Komentarze (0)