Langosz

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1083
Langosz
fot. Alesist (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g dżemu jeżynowego
  • 1 łyżka mąki pszennej do podsypania ciasta
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz ciepłą wodą w kubku. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w cieple miejsce. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, podzielić na równe kawałki i rozbić je ręcznie na okrągłe placki o grubości 7 mm. Następnie przełożyć je na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu składniki wyciągnąć, osączyć z oleju i przełożyć na talerz. Gotowe podawać z dżemem jeżynowym

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów