Langosz
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1083
Składniki:
- 200 g dżemu jeżynowego
- 1 łyżka mąki pszennej do podsypania ciasta
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 7 g suszonych drożdży instant
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz ciepłą wodą w kubku. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w cieple miejsce. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, podzielić na równe kawałki i rozbić je ręcznie na okrągłe placki o grubości 7 mm. Następnie przełożyć je na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu składniki wyciągnąć, osączyć z oleju i przełożyć na talerz. Gotowe podawać z dżemem jeżynowym
Komentarze (0)