Koulourakia
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1849
Składniki:
- 200 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki maki pszennej do podsypania ciasta
- 2 łyżki sezamu
- 1,5 kg mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 białko jajka do wysmarowania ciasta
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia, mielonym cynamonem, tartą gałką muszkatołową, szczyptą soli oraz cukrem. Do wymieszanych składników wlać mleko, ekstrakt waniliowy, po czym dodać do tego masło i wbić jajka. Z całości wyrobić gładkie ciasto. Podsypać je mąka, a potem rozwałkować je w długi rulon. Podzielić go na równe kawałki i zwinąć je w spiralę. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarować białkiem jajka i posypać sezamem. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)