Kompot z mirabelek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2941
Składniki:
- 300 g cukru
- 1 kg żółtych śliwek mirabelek
- 1 l wody
- 1 laska wanilii
- 1 gwiazda anyżu
Opis przygotowania:
Mirabelki dokładnie umyć, osączyć z wody i usunąć ogonki (pestek nie wyciągać). Laskę wanilii oraz gwiazdę anyżu sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Następnie laskę wanilii pokroić na kawałki i razem z anyżem włożyć do garnka. Oba składniki zalać wodą, wsypać cukier i zagotować na średnim ogniu. Przygotować słój i wsypać do niego osączone z wody śliwki. Następnie zalać je zagotowanymi składnikami i zakręcić słój. Całość wstawić do dużego garnka wypełnionego do połowy słoja wodą i zagotować. Zagotowany słój odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
Komentarze (0)