Kompot z mirabelek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2941
Kompot z mirabelek
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g cukru
  • 1 kg żółtych śliwek mirabelek
  • 1 l wody
  • 1 laska wanilii
  • 1 gwiazda anyżu

Opis przygotowania:

Mirabelki dokładnie umyć, osączyć z wody i usunąć ogonki (pestek nie wyciągać). Laskę wanilii oraz gwiazdę anyżu sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Następnie laskę wanilii pokroić na kawałki i razem z anyżem włożyć do garnka. Oba składniki zalać wodą, wsypać cukier i zagotować na średnim ogniu. Przygotować słój i wsypać do niego osączone z wody śliwki. Następnie zalać je zagotowanymi składnikami i zakręcić słój. Całość wstawić do dużego garnka wypełnionego do połowy słoja wodą i zagotować. Zagotowany słój odcedzić i odstawić do ostygnięcia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów