Juha (kompot z suszonych owoców)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1703
Juha (kompot z suszonych owoców)
fot. verchmarco (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g suszonych jabłek
  • 250 g suszonych gruszek
  • 250 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 250 g suszonych moreli
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • 3 l przegotowanej, przestudzonej wody
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 1 łyżka tartej skórki z cytryny
  • 0,5 łyżeczki tłuczonych goździków
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Wszystkie suszone owoce opłukać pod bieżącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru na sicie. Owoce te przełożyć razem do jednego rondla, zalać je 1 l przegotowanej i przestudzonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Następnie wlać do tego 2 l pozostałej przegotowanej oraz przestudzonej wody, wsypać cukier, tłuczone goździki i dodać do tego tartą skórkę z cytryny. Całość postawić na średnim ogniu i gotować pod przykryciem do miękkości owoców. Kiedy owoce zmiękną, wszystko doprawić do smaku sokiem cytrynowym, mielonym cynamonem, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i przelać do dzbanka.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów