Kolore raclette

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 7460
Kolore raclette
fot. kawanet / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 dag dymki
  • 50 dag pieczarek
  • 25 dag grubo krojonej szynki
  • 1 puszka fasoli
  • 30 dag sera (najlepiej gouda)
  • 10 dag parmezanu
  • 90 dag sera raclette w plastrach
  • 30 dag makaronu (np. kolanka lub świderki)
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • 15 dag kwaśnej śmietany

Opis przygotowania:

Dymkę oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Pieczarki dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem. dymkę pokroić w cienkie ukośne plasterki, pieczarki-na połówki lub ćwiartki. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Czerwoną fasolę przełożyć na sito, opłukać zimną wodą, dobrze osączyć. Ser gouda zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć z parmezanem i serem raclette na duży talerz. Makaron kolanka gotować około 15 min. w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, krótko przelać wodą, osączyć, przełożyć do miseczki. Kwaśną śmietanę dokładnie wymieszać, tak aby była zupełnie gładka, wlać do małej miseczki, oprószyć słodką papryką. Dymkę, pieczarki, czerwoną fasolę i kostki szynki również przełożyć do małych miseczek. Podać sól i pieprz, paprykę w proszku. Z przygotowanych następnie wymieszanych składników komponować własne zastawy. Najlepiej smakuje ciepłe. Smacznego.

Autor: weronika59

1 komentarz

RACLETTE NIZ ROBI SIE Z SEREM GOUDA!!!!

Podobne przepisy