Kołduny

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2953
Kołduny
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Nadzienie:
  • 10 dag cebuli
  • 20 dag wołowiny bez kości
  • 15 dag wieprzowiny bez kości
  • 2 dag keczupu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 dag tłuszczu do gotowania
  • masło lub margaryna do polania
  • Ciasto:
  • 35 dag mąki
  • jajko
  • ok. 150 ml wody
  • sól

Opis przygotowania:

Cebulę obierz, opłucz, drobno pokrój, wymieszaj ze zmielonym mięsem i keczupem, dopraw do smaku.
Mąkę przesiej na stolnicę, wbij jajko, zarób ciasto nożem, wlewając cienkim strumieniem wodę. Zarób wolne ciasto, dokładnie je wyrób, podziel na części, rozwałkuj, powykrawaj kieliszkiem lub foremką krążki. Na połowę krążków nałóż nadzienia wielkości orzecha laskowego, nakryj krążki z nadzieniem pozostałymi krążkami ciasta, pozlepiaj brzegi. Gotuj kilka minut we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu. Po ugotowaniu wyjmij łyżką cedzakową, odsącz, polej stopionym masłem.

Autor: plateau

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów