Karnıyarık
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1240
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa cielęcego
- 2 cebule
- 2 bakłażany
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Bakłażany oraz pomidory umyć, osączyć z wody. Bakłażany pokroić w plastry o grubości 1,5 cm, a pomidory pokroić w cienkie plastry. Pokrojone bakłażany oprószyć szczyptą soli i przełożyć je do metalowego naczynia. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Mięso mielone przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym kminem rzymskim, dobrze wymieszać i przełożyć je łyżką na pokrojone wcześniej bakłażany. Następnie na to nałożyć pokrojone pomidory oraz cebule. Wszystko polać oliwą z oliwek, oprószyć mieloną ostrą papryką chili, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do chwili, aż warzywa zaczną się kurczyć. Wtedy składniki wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)