Karnıyarık

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1031
Karnıyarık
fot. Maderibeyza / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa cielęcego
  • 2 cebule
  • 2 bakłażany
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Bakłażany oraz pomidory umyć, osączyć z wody. Bakłażany pokroić w plastry o grubości 1,5 cm, a pomidory pokroić w cienkie plastry. Pokrojone bakłażany oprószyć szczyptą soli i przełożyć je do metalowego naczynia. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Mięso mielone przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym kminem rzymskim, dobrze wymieszać i przełożyć je łyżką na pokrojone wcześniej bakłażany. Następnie na to nałożyć pokrojone pomidory oraz cebule. Wszystko polać oliwą z oliwek, oprószyć mieloną ostrą papryką chili, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do chwili, aż warzywa zaczną się kurczyć. Wtedy składniki wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów