Kachori
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1779
Składniki:
- 200 g zielonej soczewicy
- 200 g ciecierzycy
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 20 g białego sera twarogowego w całości
- 2 łyżki nasion granatu
- 1 czerwona papryka chili
- 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
- olej do głębokiego smażenia
- natka zielonej kolendry
- pieprz
- sól
- Ciasto:
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki kaszy manny
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Ciecierzycę oraz zieloną soczewice opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do osobnych rondli, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przesypać razem do jednej miski. Natkę kolendry posiekać drobno i dodać do składników w misce wraz z nasionami granatu oraz pokrojoną wcześniej papryką chili. Składniki w misce oprószyć przyprawą garam masala oraz szczyptą pieprzu i dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto: mąkę pszenną przesypać na stolnicę i wymieszać z mąką kukurydziana, kaszą manną oraz szczyptą soli. Wlać do tego olej i z całości zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego ręcznie placki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor na średnim ogniu, po czym osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Na upieczone placki nałożyć wymieszane składniki z miski. Wszystko zalać jogurtem naturalnym i posypać pokrojonym serem twarogowym.
Przygotować ciasto: mąkę pszenną przesypać na stolnicę i wymieszać z mąką kukurydziana, kaszą manną oraz szczyptą soli. Wlać do tego olej i z całości zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego ręcznie placki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor na średnim ogniu, po czym osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Na upieczone placki nałożyć wymieszane składniki z miski. Wszystko zalać jogurtem naturalnym i posypać pokrojonym serem twarogowym.
Komentarze (0)