Kachori

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1779
Kachori
fot. Rishu83 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g zielonej soczewicy
  • 200 g ciecierzycy
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 20 g białego sera twarogowego w całości
  • 2 łyżki nasion granatu
  • 1 czerwona papryka chili
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • olej do głębokiego smażenia
  • natka zielonej kolendry
  • pieprz
  • sól
  • Ciasto:
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki kaszy manny
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Ciecierzycę oraz zieloną soczewice opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do osobnych rondli, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przesypać razem do jednej miski. Natkę kolendry posiekać drobno i dodać do składników w misce wraz z nasionami granatu oraz pokrojoną wcześniej papryką chili. Składniki w misce oprószyć przyprawą garam masala oraz szczyptą pieprzu i dokładnie wymieszać.

Przygotować ciasto: mąkę pszenną przesypać na stolnicę i wymieszać z mąką kukurydziana, kaszą manną oraz szczyptą soli. Wlać do tego olej i z całości zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego ręcznie placki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor na średnim ogniu, po czym osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Na upieczone placki nałożyć wymieszane składniki z miski. Wszystko zalać jogurtem naturalnym i posypać pokrojonym serem twarogowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów