Jalebi
Oceń:
(4 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3224
Składniki:
- 3 szklanki mleka 2%
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki tłuczonych pistacji
- 1 łyżeczka wody różanej
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta suszonego szafranu
- Ciasto:
- 0,5 filiżanki mąki
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki oleju
- 0,5 łyżeczki drożdży instant
- 1 łyżeczka mąki z cieciorki
- 2 łyżeczki ciepłej wody
- Syrop:
- 0,5 filiżanki wody
- 0,5 łyżeczki kardamonu mielonego
- 1 filiżanka cukru
- 1 łyżeczka soku z limonki
- szczypta szafranu
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Przygotować syrop: wodę zmieszać z cukrem, sokiem z limonki, kardamonem i szafranem. Wymieszać, zagotować i ściągnąć z ognia.
Przygotować ciasto: drożdże instant rozetrzeć z ciepłą wodą i 0,5 łyżeczki cukru. Mąkę przesypać do głębszej miski, dodać 1/2 łyżeczki oleju, rozczyn drożdżowy, mąkę z cieciorki i wyrobić ciasto mikserem o konsystencji śmietanki. Następnie ciasto przełożyć do małej szprycy. Rozgrzać mocno olej na patelni i szprycą wyciskać ciasto, tworząc spiralny okrąg. Całość smażyć w głębokim oleju na rumiany kolor z obu stron. Usmażone składniki odcedzić łyżką cedzakową i wrzucić na 10 minut do przygotowanego wcześniej syropu. Po tym czasie wyciągnąć i przełożyć na talerz.
Mleko przelać do rondla, wlać do niego wodę różaną, dodać tłuczone pistacje, mielony kardamon, suszony szafran i wsypać cukier. Składniki w rondlu wymieszać i zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i zalać nimi wszystko na talerzu.
Przygotować ciasto: drożdże instant rozetrzeć z ciepłą wodą i 0,5 łyżeczki cukru. Mąkę przesypać do głębszej miski, dodać 1/2 łyżeczki oleju, rozczyn drożdżowy, mąkę z cieciorki i wyrobić ciasto mikserem o konsystencji śmietanki. Następnie ciasto przełożyć do małej szprycy. Rozgrzać mocno olej na patelni i szprycą wyciskać ciasto, tworząc spiralny okrąg. Całość smażyć w głębokim oleju na rumiany kolor z obu stron. Usmażone składniki odcedzić łyżką cedzakową i wrzucić na 10 minut do przygotowanego wcześniej syropu. Po tym czasie wyciągnąć i przełożyć na talerz.
Mleko przelać do rondla, wlać do niego wodę różaną, dodać tłuczone pistacje, mielony kardamon, suszony szafran i wsypać cukier. Składniki w rondlu wymieszać i zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i zalać nimi wszystko na talerzu.
Komentarze (0)