Jalebi

Oceń:
(4 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3042
Jalebi
fot. Soumyadeep Paul (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 szklanki mleka 2%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki tłuczonych pistacji
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta suszonego szafranu
  • Ciasto:
  • 0,5 filiżanki mąki
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki oleju
  • 0,5 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżeczka mąki z cieciorki
  • 2 łyżeczki ciepłej wody
  • Syrop:
  • 0,5 filiżanki wody
  • 0,5 łyżeczki kardamonu mielonego
  • 1 filiżanka cukru
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • szczypta szafranu
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Przygotować syrop: wodę zmieszać z cukrem, sokiem z limonki, kardamonem i szafranem. Wymieszać, zagotować i ściągnąć z ognia.

Przygotować ciasto: drożdże instant rozetrzeć z ciepłą wodą i 0,5 łyżeczki cukru. Mąkę przesypać do głębszej miski, dodać 1/2 łyżeczki oleju, rozczyn drożdżowy, mąkę z cieciorki i wyrobić ciasto mikserem o konsystencji śmietanki. Następnie ciasto przełożyć do małej szprycy. Rozgrzać mocno olej na patelni i szprycą wyciskać ciasto, tworząc spiralny okrąg. Całość smażyć w głębokim oleju na rumiany kolor z obu stron. Usmażone składniki odcedzić łyżką cedzakową i wrzucić na 10 minut do przygotowanego wcześniej syropu. Po tym czasie wyciągnąć i przełożyć na talerz.

Mleko przelać do rondla, wlać do niego wodę różaną, dodać tłuczone pistacje, mielony kardamon, suszony szafran i wsypać cukier. Składniki w rondlu wymieszać i zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i zalać nimi wszystko na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów