Hủ Tiếu Bò Kho
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2165
Składniki:
- 400 g karkówki wołowej bez kości
- 200 g makaronu casarecce
- 4 marchewki
- 3 g suszonych podgrzybków
- 2 pietruszki korzeń
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1,5 l wody
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżka tartego imbiru
- 1 łyżeczka przypraw do kurczaka
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki chili
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Marchew oraz pietruszkę obrać ze skóry i pokroić na duże kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić na ćwiartki. Prawdziwki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Następnie wołowinę pokroić na kawałki i przełożyć ją do miski. Zasypać ja cukrem, przyprawą do kurczaka, tartym imbirem, zalać sosem sojowym, dobrze wymieszać i odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Obraną wcześniej marchew z pietruszką przełożyć do rondla, po czym zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu warzywa odcedzić (wywaru z gotowania warzyw nie wylewać) i dodać do makaronu na talerzu. Do pozostawionego wywaru z warzyw w rondlu dodać mięso ze składnikami, sparzone podgrzybki oraz pokrojoną cebulę. Całość gotować do miękkości mięsa. Wtedy wlać do tego przecier pomidorowy, doprawić do smaku szczyptą soli, mielonego pieprzu, mieloną ostrą papryka chili, sokiem cytrynowym, dobrze wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu przelać do makaronu z warzywami. Gotowe danie podawać na ciepło.
Komentarze (0)