Khorma
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1920
Składniki:
- 50 dkg wołowiny bez kości
- 3 dkg masła
- 1 cebula
- 1 szklanka zsiadłego mleka
- 1 papryka słodka
- 6 goździków
- 2 pomidory
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka mąki kokosowej
- 1 łyżeczka przyprawy garam-masala
- 1 łyżeczka proszku curry
- pół łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka soli
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Mięso opłukać, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, zalać zsiadłym mlekiem, posolić i gotować na małym ogniu, aż wyparuje płyn. Obrać cebule, pokroić w plastry i przesmażyć na maśle. Dodać do tego proszek curry, imbir, roztarty czosnek, oczyszczoną i pokrojona w paski paprykę, pomidory bez gniazd nasiennych i obrane ze skóry, mączkę kokosowa i natkę zielonej pietruszki. Całość wymieszać i doprawić solą. Dodać do tego ugotowane mięso, wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Gotowa khorma powinna być zupełnie pozbawiona sosu i zarumieniona. Podajemy na gorąco.
Komentarze (0)