Khorma

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1920
Khorma
fot. Augustgrahl (Wikimedia Commons)

Składniki:

  • 50 dkg wołowiny bez kości
  • 3 dkg masła
  • 1 cebula
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 1 papryka słodka
  • 6 goździków
  • 2 pomidory
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka przyprawy garam-masala
  • 1 łyżeczka proszku curry
  • pół łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Mięso opłukać, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, zalać zsiadłym mlekiem, posolić i gotować na małym ogniu, aż wyparuje płyn. Obrać cebule, pokroić w plastry i przesmażyć na maśle. Dodać do tego proszek curry, imbir, roztarty czosnek, oczyszczoną i pokrojona w paski paprykę, pomidory bez gniazd nasiennych i obrane ze skóry, mączkę kokosowa i natkę zielonej pietruszki. Całość wymieszać i doprawić solą. Dodać do tego ugotowane mięso, wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Gotowa khorma powinna być zupełnie pozbawiona sosu i zarumieniona. Podajemy na gorąco.

Komentarze (0)