Gumbo

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2737
Gumbo
fot. jetalone / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 krewetki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 seler
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 0,7 l wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka umyć i pokroić w cienkie plastry. Krewetki oczyścić z części niejadalnych, pokroić drobno i dodać do mięsa. Następnie oba składniki zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, pokrojoną w talarki marchew i seler pokrojony w drobną kostkę. Całość oprószyć pieprzem oraz solą i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania przyrządzić zasmażkę: mąkę przesypać na rozgrzaną patelnię, dodać 1 łyżkę oleju, wymieszać i zrumienić. Zasmażkę dodać do zupy i dokładnie wymieszać. Całość jeszcze raz doprawić do smaku przyprawami i przelać na talerz. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, po czym odparować i dodać do zupy. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać pokrojony drobno szpinak i pozbawioną nasion zieloną paprykę. Oprószyć pieprzem, solą, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na małym ogniu. Potem całość przełożyć na talerz z zupą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów