Gumbo
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2737
Składniki:
- 4 krewetki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki mąki
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka ryżu
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek szpinaku
- 1 seler
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 0,7 l wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka umyć i pokroić w cienkie plastry. Krewetki oczyścić z części niejadalnych, pokroić drobno i dodać do mięsa. Następnie oba składniki zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, pokrojoną w talarki marchew i seler pokrojony w drobną kostkę. Całość oprószyć pieprzem oraz solą i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania przyrządzić zasmażkę: mąkę przesypać na rozgrzaną patelnię, dodać 1 łyżkę oleju, wymieszać i zrumienić. Zasmażkę dodać do zupy i dokładnie wymieszać. Całość jeszcze raz doprawić do smaku przyprawami i przelać na talerz. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, po czym odparować i dodać do zupy. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać pokrojony drobno szpinak i pozbawioną nasion zieloną paprykę. Oprószyć pieprzem, solą, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na małym ogniu. Potem całość przełożyć na talerz z zupą.
Komentarze (0)