Flaki (po warszawsku)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3439
Składniki:
- 1,5 l wywaru z kości
- 1 kg flaków wołowych
- 25 dag włoszczyzny bez kapusty
- tłuszcz
- 10 dag cebuli
- 2 dag mąki
- 4 dag sera żółtego
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- imbir
- majeranek
- papryka mielona i przyprawa do zup do smaku
Opis przygotowania:
Flaki umyj, oczyść, sparz, opłucz, zalej wodą i gotuj ok. 10 minut. Odcedź, opłucz, zalej ponownie wodą i gotuj ok. 4 godzin bez przykrycia, dolewając wodę w miarę wyparowywania. Miękkie flaki wyjmij, pokrój w paseczki. Warzywa umyj, obierz, opłucz, pokrój w paseczki, podsmaż na tłuszczu, włóż do wywaru razem z flakami, ugotuj. Cebulę obierz, opłucz, pokrój w kostkę, podsmaż, dodaj mąkę, lekko zrumień, połącz z flakami, dodaj przyprawy, chwilę pogotuj i dopraw do smaku. Wyporcjonuj i posyp startym serem.
Komentarze (0)