Flaki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4063
Składniki:
- 600 g flaków
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 40 g mąki
- 40 g smalcu
- 1 mały seler
- 1 łyżka czerwonej papryki
- pieprz
- sól
- ziele angielskie
- 4 liście laurowe
Opis przygotowania:
Flaki po dokładnym wypłukaniu i wyczyszczeniu włożyć do wody i gotować około 30 minut. Następnie odcedzić je, wypłukać w zimnej wodzie, ponownie zalać czystą wodą i ugotować do miękkości. Dodać do nich obraną ale całą cebulę, pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i gotować kilka minut. W tym czasie w innym rondelku rozpuścić na małym ogniu smalec i po wsypaniu do niego mąki zrumienić ją na ciemniejszy kolor, podlewając wywarem z flaków i cały czas mieszając, by się nie przypaliła. Gotową zaprawkę dodać do gotujących się flaków i gotować jeszcze 15 minut. Gotowe flaki podawać na gorąco.
Komentarze (1)
A gdzie majeranek,flaki bez majeranku?