Flädle
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2440
Składniki:
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 2 łodygi świeżego tymianku
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1,5 l bulionu wołowego
- 1 por
- 1 mały seler
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- pęczek szczypiorku
- Ciasto:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki mleka 2%
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew i seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę do rondla. Czosnek obrać ze skory pokroić drobno i dodać do składników w rondlu. Por pokroić na małe kawałki i dodać do warzyw. Dodać do tego ziarna pieprzu, liście laurowe, gałązki świeżego tymianku i wszystko zalać bulionem wołowym. Składniki gotować do miękkości, po czym doprawić je do smaku sosem sojowym i sosem Worcestershire. Całość dokładnie wymieszać i zagotować.
Przygotować ciasto: mąkę przespać z solą do rondla, zalać mlekiem, wodą mineralna, wlać do tego olej roślinny i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie przelać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z patelni, pokroić ostrym nożem w cienkie, podłużne plastry i przełożyć je do miski. Następnie wszystko zalać gorącym bulionem wołowym z warzywami i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Przygotować ciasto: mąkę przespać z solą do rondla, zalać mlekiem, wodą mineralna, wlać do tego olej roślinny i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie przelać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z patelni, pokroić ostrym nożem w cienkie, podłużne plastry i przełożyć je do miski. Następnie wszystko zalać gorącym bulionem wołowym z warzywami i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)